Skip to content
Wilfred Scholten

Ik ben in Gouda geboren, op 9 februari 1964. Een prachtig stadje in Zuid-Holland. Na de lagere school en het Christelijk Lyceum-Havo ging ik naar Amsterdam om aan de Vrije Universiteit in Amsterdam politicologie te studeren. Na een stage bij weekblad De Tijd werd ik in 1990 parlementair redacteur voor de GPD-bladen aan het Binnenhof. Negen jaar later maakte ik de overstap naar de televisie-journalistiek en naar Amsterdam om verslaggever te worden bij AT5 Nieuws en Special Report. Ik stond aan de wieg van de verkiezing van beste wethouder en raadslid van de stad, een traditie die nog steeds bestaat.

Daarna vertrok ik naar KRO Netwerk om de politiek te verslaan in de roerige jaren rond de opkomst van Pim Fortuyn en de nasleep ervan in de kabinetten-Balkenende (2001-2010). Ik maakte onder andere reportages over de teloorgang van de LPF, de eerste kennismaking met het jonge Kamerlid Geert Wilders en over de ‘verleuking van de politiek’, de tendens dat steeds meer niet-parlementaire journalisten Den Haag gingen verslaan.

Voor het nieuwe programma Altijd Wat mocht ik gesprekken houden met tal van politici, kunstenaars en schrijvers, zoals Arnon Grunberg (waarvoor ik in 2012 genomineerd werd voor de Sonja Barend Award). Befaamd werd mijn interview met Henk Bleker tussen zijn pony’s. Onthullend was het gesprek met Ewald Engelen over zijn lijst van de ‘schaduwelite’ die verantwoordelijk zou zijn voor de financiële crisis, waarvan de kritische wetenschapper moest toegeven dat het gewoon een ‘gimmick’ was om de verkoop van het boek te stimuleren.

Tot de zomer van 2017 maakte ik reportages en interviews voor KRO-NCRV Brandpunt en Kruispunt, en regisseerde ik een aflevering van de serie Achter de dijken met Leo Blokhuis. Sindsdien ben ik freelance journalist.

In 2012 verscheen Mooie Barend, de biografie van oud-premier Barend Biesheuvel waarop ik promoveerde aan de Vrije Universiteit en dat de M.J. Brusseprijs won voor het Beste Journalistieke Boek.

Eind 2020 voltooide ik Lodewijk, de val van een politieke talent, het boek over de poging van Lodewijk Asscher om de Partij van de Arbeid weer relevant te maken. Dat leek te lukken, maar de toeslagenaffaire nekte hem en hij zag af van het lijsttrekkerschap.

In oktober 2021 verscheen van Waterpomp tot Warmtepomp in opdracht geschreven voor Wij Techniek. Een boek over familiebedrijven in de techniek en de energietransitie

In april 2023 verschijnt bij uitgever Boom Geschiedenis het boek ‘Dansen op het dodenkoord, het levensverhaal van verzetsman Henk Das die de oorlog overleefde maar er toch aan onderdoor ging’. Een spannend oorlogsboek over onderduiken, hulp en verraad, maar tegelijkertijd een boek over de psychische nasleep bij iemand die diep in het verzet betrokken was. Ook geeft het een goed beeld van zijn werk bij de Stichting 1940-1945, een organisatie die in de oorlog al werd opgericht om wezen, weduwen en oorlogsinvaliden te ondersteunen en waar Henk Das een prominente rol bij speelde. 

Back To Top