Skip to content

De Coronacrisis voorbij

Bloesempark Amsterdamse Bos

Het is een trucje, afkomstig uit de topsport: de Koningsvraag. Hoe motiveer je een sporter of team tot optimale prestaties? Door hen voor te houden dat ze na het winnen van de gouden medaille naar onze Koning mogen. Daar worden ze feestelijk ontvangen. Tot op een gegeven moment de Koning vraagt: hoe hebben jullie dit voor elkaar gekregen? Wat hebben jullie ervoor over gehad? Wat is het geheim van de winnaar? Een mentaal-psychologisch spel: terugkijken na jouw (virtuele )winst en dan weten wat je te doen staat. Motivatie opbouwen.

Het corona-virus hebben we nog lang niet uitgeschakeld. Het ergste moet misschien nog komen. Veel reden voor optimisme lijkt er niet te zijn. Er is nog veel leed en angst. Maar toch, als we ooit uit deze crisis komen, wat nemen we dan voor positieve winst mee? Wat vertellen we de Koning? 

Allereerst dat de politiek de rijen sloot en onze premier zich een waardige crisismanager toonde. Alle partijen waren bereid hun onderlinge twisten opzij te zetten om het land er door heen te loodsen. Geen opgeklopte nep-polarisatie meer. 

Opeens beseften we ook hoe waardevol de ‘vitale beroepen’ in ons land waren. Nadat het applaus voor die onmisbare werkers in zorg en hulpverlening verstomd was, besloten we dat die beroepen na de crisis opgewaardeerd werden, niet alleen qua erkenning maar ook qua beloning. Spontaan boden alle managers, advocaten en de financiële gokkers op de Zuidas aan een deel van hun inkomen en bonussen in te leveren. Zij hadden immers geen vitaal werk. Het loongebouw ging op de schop, de loonpiramide keerde zich radicaal om. 

Opeens bleek ook dat mobiliteit minder belangrijk was dan gezondheid en onderlinge saamhorigheid. De buurt werd belangrijker, vliegvakanties naar andere Europese steden overbodig en slecht voor het milieu. Ja, het milieu was misschien de grootste winnaar: problemen van CO2 en stikstof waren verdwenen als sneeuw voor de zon. We gingen weer vaker wandelen in onze bossen en parken en lieten de auto wat vaker staan. 

Ja Koning, het bracht ons al met al ook veel goeds. 

Helaas is het nog niet zo ver. Maar als de moed ons even in de schoenen zakt, is de Koningsvraag misschien iets dat ons weer perspectief doet zien. Moet hij eerst zelf wel met zijn gezin uit de quarantaine komen natuurlijk. Hopen en bidden dat dat snel kan. Dan volgt de rest ook wel.

Dit bericht heeft 0 reacties

Reageer

Back To Top