Skip to content

Abraham Kuyper en ik

Deze maand is het honderd jaar geleden dat Abraham Kuyper overleed, de grondlegger van het calvinisme. Hij werd ook wel de ‘klokkenist der kleine luyden’ genoemd. Een al bijna vergeten man, terwijl hij enorm veel heeft gepresteerd. Er verscheen een prachtig boek van Johan Snel over zijn ‘zeven levens’. Zo veelzijdig was hij. Al bijna vergeten, schreef ik, maar in hoeverre heeft hij ook levens van anderen bepaald, zelfs nog van mijn generatie, vroeg ik mij laatst af. En dat is veel! Ik schrok ervan hoeveel Kuyper er ongemerkt in mijn leven is geslopen. Mag ik dat even met je doorlopen?

Politicus

Mijn lagere school was de Groen van Prinsterer school, vernoemd naar de man die de geestelijke vader van Kuyper was. De school stond in mijn geboorteplaats Gouda, de kieskring waarvoor Kuyper in 1874 in de Tweede Kamer kwam. Het gezin Scholten ging trouw elke zondag naar de gereformeerde kerk, opgericht door Kuyper. Mijn ouders stemden al even trouw op de ARP, de antirevolutionaire partij – opgericht in 1879 door Abraham de Geweldige, zoals hij ook wel werd genoemd. 

Journalist

Na mijn christelijke middelbare school – mogelijk gemaakt door de vrijheid van onderwijs (waar Kuyper een belangrijk lobbyist van was) – ging ik studeren aan de Vrij Universiteit (VU) – inderdaad, opgericht door Kuyper in 1880. Na mijn dienstplicht werd ik journalist, een vak dat Abraham Kuyper zijn leven lang bleef uitoefenen. Als parlementair redacteur bij de GPD-bladen was ik CDA-watcher en kwam ik regelmatig op het CDA-partijbureau aan de Dr. Abraham Kuyperstraat in Den Haag, niet toevallig zijn voormalige woonhuis. 

Standbeeld

Ik promoveerde in 2012 aan de VU op oud-premier Barend Biesheuvel, de laatste voorman van de ARP (Kuyper was de eerste) en laatste van zeven AR-premiers (Kuyper was de tweede). Om de aula in te gaan voor die plechtigheid kwam ik langs het borstbeeld van Kuyper. Over beelden gesproken: voor de KRO-NCRV maakte ik ooit een reportage over Maasluis, de geboorteplaats van Kuyper, omdat twee raadsleden het plan hadden om daar een standbeeld van hem op te richten. Het is er mede dankzij deze publiciteit gekomen. Ahum!

De Geweldige

Uiteindelijk heb ik ter gelegenheid van zijn 90ste verjaardag een interview gehad voor Altijd Wat met Willem Aantjes, de voormalige AR-fractievoorzitter. Natuurlijk vond die plaats in de gereconstrueerde werkkamer van Abraham Kuyper in het nieuwe partijbureau van het CDA, compleet met originele meubels en bureau van deze alleskunner. 

Heb ik wat met Kuyper? Behalve veel bewondering niet direct, maar de beste man heeft mijn leven wel heel erg beïnvloed, zonder dat ik me er bewust van was. Je ziet het pas als je het door hebt, zou Johan Cruijff zeggen. Toch wel knap van Abraham de Geweldige. Iets om toch even bij stil te staan in deze novemberdagen, 100 jaar na zijn overlijden.

Dit bericht heeft 1 reactie

Reageer

Back To Top