Skip to content

Bezoek aan het torentje

de premiersbiografen met premier Mark Rutte 5-12-2019
Mark Rutte met de door mij geschreven biografie over Barend Biesheuvel

Tussen de NAVO-top, het bewindsliedenoverleg van de VVD en de Stikstof-crisis door vond onze minister-president Mark Rutte gelukkig tijd voor een bijzonder gezelschap: een groep Premiersbiografen.

Op de Dag van de Politieke Biografie – een jaar geleden – beloofde ik in een overmoedige bui een afspraak te regelen met onze premier. Zo kon hij lessen trekken uit onze biografieën van Abraham Kuyper tot Wim Kok en konden wij hem als biografen – van ‘mijn’ Mooie Barend bijvoorbeeld – vragen naar zijn ervaringen met het ambt. Het werd een boeiende middag.

Eerst in de Blauwe Zaal van het ministerie van Algemene Zaken waar alle geschilderde portretten van de naoorlogse premiers keurig op volorde hangen. Mark Rutte vertelde openhartig over zijn rol als primus-inter-pares en zijn bewondering voor Drees en Den Uyl. En over de positie van de MP die gaandeweg steeds belangrijker is geworden. Hij sprak ook over het belang van luisteren in plaats van zelf spreken, van elke dag prioriteiten stellen (en de rest aan de vakministers over laten) en dat hij zelf absoluut niet zit te wachten op een biograaf. Paradoxaal: want hij is zelf gek op biografieën, zoals over die van Churchill en de Amerikaanse president Johnson. Op zijn bureau in het Torentje (waar we later met hem heen liepen) lagen de kersverse memoires van Theresa May. Het was een leerzame, boeiende middag. Gaaf zou hij zelf zeggen! 

Dit bericht heeft 0 reacties

Reageer

Back To Top