Skip to content

Hellup, alweer een biografie!

Begin dit jaar bezocht ik een interessante studiedag over de politieke biografie. Een fenomeen dat in Nederland steeds volwassener is geworden, zo was de conclusie. Lange tijd waren de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk ons grote voorbeelden: elke zichzelf respecterende politicus schreef na zijn aftreden zijn memoires of kreeg een vuistdikke biografie. Van Winston Churchill wordt beweerd dat er zo’n drieduizend levensbeschrijvingen van hem zijn gepubliceerd. Over het leven van de Amerikaanse president L. B. Johnson – toch niet de grootste held die ooit leefde – zijn maar liefst zes delen verschenen. 

Nee, dan Nederland daar was het armoe troef. Memoires werden er amper geschreven. We moeten het lange tijd doen met Het verschijnsel Schmelzer – overigens een zeer lezenswaardig boek over een ijdel machtspoliticus. Maar de inhaalrace is de laatste jaren ingezet, met als gevolg dat de meeste minister-presidenten sinds 1900 nu wel beschreven zijn, de een vanzelfsprekend beter dan de andere. Alleen die van Vic Marijnen ontbreekt nog. 

Ook politici die het hoogste ambt in ons land niet bereikt hebben blikken tegenwoordig uitvoerig terug of hebben een biograaf die zich in hun wel en wee verdiept. Voor liefhebbers van het genre – zoals ik – is het smullen geblazen. 

Toch zit ik in een dip.

Dit najaar is de stroom van biografieën zo groot, dat ik niet meer weet waar ik beginnen moet: een nieuw biografie van Joop den Uyl (de tweede), een terugblik van oud-minister Ivo Opstelten, een boek over burgemeester Ahmed Aboutaleb, deel I van de biografie van Wim Kok en dan heb ik die over Andre van der Louw en Henk Vonhoff nog niet eens uit. Beste biografen, wanneer moet ik dat allemaal gaan lezen? Ik moet tussendoor ook zelf nog een beetje leven. Bovendien wil ik het levensverhaal van Johan Cruijff ook nog tot mij nemen (inclusief inlegvel)! Dus even kalm aan nu. 

Overigens – ik verklap nu een geheim – ga ik met een aantal collega-biografen binnenkort op bezoek in het Torentje om met de minister-president te spreken over…..de politieke biografie. Zullen we afspreken dat er tot die tijd geen nieuwe bijkomt? 

Dit bericht heeft 0 reacties

Reageer

Back To Top