Skip to content

Frenkie en Jopie – nieuwe hoop voor Oranje

Ik kan het nog nauwelijks geloven, maar ik was er live bij, vorige week. Later zullen voetbalhistorici nog vaak dit moment in de herinnering roepen. Tegen mijn denkbeeldige kleinkinderen kan ik dan zeggen: ik zat op de tribune. Het ging eigenlijk om iets heel anders: het afscheid van Wesley Sneijder. Ik heb een zwak voor de kleine middenvelder. Hij maakte zijn debuut toen het slecht ging met Oranje. De gevestigde spelers waren stroef en stram en verloren kansloos van Schotland voor een EK-ticket in 2004. Bij de replay mocht Sneijder opdraven met het bekende gevolg. Hij bracht nieuw elan, creativiteit en scoringsdrang in de ploeg die vervolgens de Schotten met 6-1 afdroogde. Een frisse herstart van Oranje.

Vijftien jaar later voltrekt zich een vergelijkbare gebeurtenis. In de afscheidswedstrijd van Wesley tegen Peru loopt het niet lekker. De spelers zijn stram en horkerig en spelen risicoloos hun breedtepasses. Oranje staat 1-0 achter. Totdat Frenkie de Jong na rust mag invallen. Hij dartelt over het veld, verdeelt het spel en speelt de bal vaak direct naar voren. Uit zo’n actie ontstaat de gelijkmaker. Uiteindelijk wint Nederland met 2-1 maar wat belangrijker is: een nieuwe Wesley is opgestaan. Kan het symbolischer? Frenkie heeft flair, voetbalt met zichtbaar plezier en wil steeds met de bal naar voren. De lente voor het breekbare Oranje lijkt ontluikt. Dankzij de kleine man, die een paar dagen later geen enkel ontzag heeft voor de Franse wereldkampioen. 

Maar nog meer dan aan Wesley denk ik met Frenkie aan de naam waar je altijd voorzichtig mee moet zijn. Toch doe ik het. Hij heette Johan maar werd in zijn jonge jaren gewoon Jopie genoemd. Een voetbalnaam van een straatschoffie. Ook hij dribbelde, toonde geen ontzag voor de tegenstander en had overzicht over het veld. Hij is er nog niet, maar stel dat het waar mocht zijn: Frenkie als de de nieuwe Jopie. Een droom? Ja, maar dat moet wel in deze barre voetbaltijden. Gelukzalig verliet ik het stadion waar ik Frenkie zag debuteren. Ik maakte een foto bij de naam van deze bijzondere plek, sinds kort de Johan Cruijff Arena geheten. Toeval, symboliek? Misschien, maar vooral: hoop! – nieuwe

Dit bericht heeft 0 reacties

Reageer

Back To Top