Skip to content

500 miljoen

GELOOFWAARDIGHEID VAN DE POLITIEK

Het was er druk, maar gezellig, ondanks de woede. Je kunt veel van de SP zeggen, maar een actie organiseren kunnen ze wel. Bovendien in een leuke locatie: brouwerij De Prael in Amsterdam. En gelachen werd er ook nog, hard en veel. Jammer dat de aanleiding zo triest is: de verlaging van het minimumloon voor arbeidsgehandicapten. Want het kabinet vindt dat mensen met een beperking nu eenmaal minder presteren en dus ook geen recht meer hebben op het wettelijk minimumloon. O ja, het levert toevallig een besparing op van vijfhonderd miljoen euro.

Tal van prominenten kwamen bij de SP langs – live of op video – om hun afschuw van deze ‘a-sociale’ (Maarten van Rossum) maatregel te laten blijken. Zelfs bisschop De Korte was gestrikt om voor de camera zijn verontwaardiging te uiten, want hij meent dat christelijke waarden als solidariteit en gemeenschapszin hierdoor aangetast worden. Boegbeeld van de actie is Amber, een jonge, goed gebekte meid in een rolstoel van de actiegroep met de toepasselijke naam ‘Wij staan op’. Ze had deze hele vakantie er niet van kunnen slapen. Daarom voert ze actie. ’Maar als het plan van tafel is, slaap ik ook niet, want dan gaan we een feestje vieren’.

Het werd op de bijeenkomst ook genoemd, onder andere door Maurice Limmen van het CNV en Lodewijk Asscher (PvdA): op het zelfde moment van de bijeenkomst werd in de Treveszaal in Den Haag gesproken over de begroting van volgend jaar. Daarbij komt een lastige kwestie aan de orde: de afschaffing van de dividendbelasting. Want die gaat toch meer kosten dan ingeboekt en dat gat moet gedicht worden. Het ‘kadootje aan buitenlandse beleggers’ (Asscher) gaat niet 1,4 miljard maar minstens 1,9 miljard euro kosten. Vijfhonderd miljoen meer dan verwacht. 

Wacht eens even, vijfhonderd miljoen? Rapporten zijn er vol geschreven over vertrouwen in en geloofwaardigheid van de politiek. Maar op een druilerige donderdagmiddag eind augustus wordt tastbaar wat dat betekent: de meest kwetsbare werknemers van ons land moeten salaris inleveren en daarna hun hand gaan ophouden bij de sociale dienst voor een aanvulling. Terwijl buitenlandse aandeelhouders – de beurs staat torenhoog – bovenop hun aanzienlijke winst nog een douceurtje krijgen van het Nederlandse kabinet. 

Ik vraag me af of de openhartigheid van Gert-Jan Segers hierbij helpt. Op Facebook schreef hij dat hij tegen de afschaffing van de dividendbelasting is, maar omwille van het voortbestaan van het kabinet deze meloen doorslikt. Op zich niets mis mee, als het om een ‘gewone’ maatregel zou gaan. Maar het offer dat de partij brengt is disproportioneel. De hele kabinetsperiode zal de dividendbelasting de achilleshiel van het beleid blijven, met de CU als medeverantwoordelijke. Wat de SP daarvan vindt is duidelijk. Maarten van Rossum ook. Benieuwd wat monseigneur De Korte daarvan zou vinden. Ik denk het wel te weten. En ik ben het roerend met hem eens.

Dit bericht heeft 0 reacties

Reageer

Back To Top