Skip to content

Hoop & Geloof & Liefde

Verkiezingsdebat

Wat hoor je liever: op zondagmorgen gebeier van kerkklokken of vrijdagmiddag de oproep van een moskee om naar het vrijdaggebed te komen? Geen theoretische vraag, maar een actuele kwestie in het seculiere Amsterdam.
VVD-wethouder Eric van der Burg heeft via de erfpacht afgedwongen dat een nieuwe moskee in Amsterdam-Noord geen gebedsoproepen mag doen.

Als ik op zondagmorgen wel eens naar de Thomaskerk fiets hoor ik al van ver het klokgelui van dat christelijke godshuis. Dat mag wel, vindt Van der Burg, want dat is al eeuwen cultuur in ons land.
Zo zie je maar dat religie en politiek zelfs in Amsterdam tot interessante debatten kan leiden.

Aanstaande dinsdag 13 maart mag ik het Verkiezingsdebat van de Protestantse Kerk Amsterdam ‘Ik geloof in Amsterdam’ in de Noorderkerk leiden. Daar komen dit soort kwesties aan de orde, maar ook vragen als: mag de gemeente kerken en moskeeën inzetten om maatschappelijke problemen op te lossen en doet de politiek wel genoeg voor kwetsbare groepen in Amsterdam als prostituees die door mensenhandel op de Wallen terecht zijn gekomen? En hoe zit het nu met uitgeprocedeerde asielzoekers? Alleen de Protestantse Diaconie lijkt zich nog maar om hen te bekommeren, de gemeenteraad nauwelijks.

Geloof en Amsterdam – het lijkt soms ver van elkaar af te staan. Maar op 29 maart wordt in Zuidoost The Passion gevierd. Gevierd ja, want de wijk is al druk doende om rond dit spektakelstuk eigen initiatieven te ondernemen, trots als de meer dan 150 kerken in de Bijlmer zijn dat ze nu eens het middelpunt van de belangstelling staan. Na 50 jaar slecht nieuws.
Het heidense Amsterdam is soms even het heilige Mokum, het Jeruzalem van het noorden. Dat geeft hoop. En geloof in de toekomst. En wellicht nog wat liefde ook.

 

Meer info over het Verkiezingsdebat ‘ik geloof in Amsterdam’ vind je hier

Dit bericht heeft 0 reacties

Reageer

Back To Top