Skip to content

Promotie

met Mark Rutte

Vier je vierdagen, zei mijn moeder altijd. Met andere woorden: als er iets te vieren valt, moet je dat doen ook. Ik moest daar aan denken, toen ik las dat de eerste vrouw die in Nederland gepromoveerd was, dat ieder jaar opnieuw met een feestje herdacht. Alletta Jacobs moest wel wat overwinnen om zover te komen. Ze mocht eigenlijk als meisje niet naar de HBS, maar werd toegelaten als ‘toehoorder’. Vervolgens moest ze extra tentamens afleggen om toegelaten te worden tot de universitaire opleiding tot arts en daarna promoveerde ze op  8 maart 1879 als eerste vrouw in Nederland. 

Mijn promotie was ook een overwinning, maar dan vooral op mijzelf. Ik was nooit de slimste leerling van de klas, had weinig ambitie en vond mezelf redelijk lui. Nadat ik was blijven zitten op het Atheneum ging ik naar de Havo. Na het behalen van mijn diploma ging ik terug naar het VWO en vervolgens besloot ik politicologie te gaan studeren. Daar was ik ook geen briljante student. Pas nadat ik journalist geworden was ontbrandde het vuur in mij en ik wist niet wat mij overkwam toen ik naast mijn drukke werk bij KRO-NCRV Netwerk in mijn avonduren en vrije tijd zo bezield raakte van het schrijven van de biografie over oud-premier Barend Biesheuvel, dat ik op zijn levensbeschrijving ging promoveren. Deze week op woensdag 30 mei is het al weer zes jaar geleden.

Hoogtepunt was de plechtigheid was dat premier Mark Rutte het eerste exemplaar in ontvangst nam. Onlangs, toen ik voor een boekpresentatie in perscentrum Nieuwspoort was, kwam ik Rutte toevallig tegen. Hij groette mij joviaal – zoals alleen hij dat kan – en vertelde mij dat hij nog steeds in ‘Mooie Barend’ aan het lezen was. Vooral de totstandkoming van het CDA boeide hem. Ik dacht eerst ‘wat lees je langzaam, het is zes jaar geleden’, maar daarna ‘toch leuk dat de minister-president in zijn vrije tijd blijkbaar mijn boek nog eens open slaat’. Ik mag dus best trots zijn op het resultaat. 

Misschien moet ik net als Aletta van mijn promotie op 30 mei een feestdag maken en even stil staan bij die bijzondere gebeurtenis. Vier je vierdagen, inderdaad een gouden tip. Proost! 

Dit bericht heeft 0 reacties

Reageer

Back To Top