Skip to content

Wetteloos/scooterverbod

scooters naar de rijbaan in Amsterdam

Wat heb ik en vele Amsterdammers met mij uitgekeken naar die dag. Voor ons zou het Paradijs aanbreken met een nieuwe wettelijke maatregel: een verbod van scooters op het fietspad. Geen ergernis meer, weg met het irritante getoeter achter je en niet langer een uitlaatpijp met vervuilende lucht voor je neus. Maar helaas: op 8 april is de wereld er niet veel beter op geworden. Nog steeds maken Amsterdamse scooters gebruik van het fietspad. Een enkeling heeft de verplichte helm wel gekocht en rijdt nu braaf over de rijbaan, tussen de auto’s door. Maar zij lijken een minderheid: van de 37.000 scooters  scheurt een groot deel nog gewoon tussen ons door. Wet of geen wet.

Helemaal vreemd is dat niet. En dat ligt nog geen eens aan de scooterrijders zelf. De politie en de plaatselijke overheid waren zo slim om vooraf al kenbaar te maken de wet de eerste twee maanden niet gehandhaafd zou worden. Met een berisping zouden de overtreders er vanaf komen. Om het verkeer in goede banen te leiden werden maar liefst twaalf – 12! – verkeersregelaars inzet. In heel Amsterdam.

Daar bleef het niet bij. Van een andere blunder van onze overheid heb ik onlangs pas gehoord. De bezitters van scooters moeten namelijk hun blauw kenteken omzetten in een geel nummerplaatje. Fluitje van een cent, denk je dan. Maar nee, onze bureaucraten hadden bedacht dat dit alleen kon bij de Rijksdienst van het Wegverkeer (RDW). En het kost 300 euro. Een forse drempel, maar dat heb  je er wel voor over als je snel de stad door wil komen, toch? Alleen: het RWD zetelt in Lelystad. Met scooter erbij uitsluitend met een busje of een trailer te bereiken. De gemeente heeft nog gepleit voor een lager tarief en een (tijdelijk) keuringsstation in Amsterdam. Maar nee, dat kon absoluut niet van de strenge overheidsdienaren. Zo’n plek in de hoofdstad zou niet rendabel zijn, gezien de lage aantallen (?) keuringen. De gemeente liet het er bij zitten, want ja, het was immers een zaak van het RWD. 

Benieuwd naar het volgende rapport van SCP over het vertrouwen in politiek en overheid. Onder Amsterdammers zou dat wel weer eens gedaald kunnen zijn, zo schat ik in. Ondertussen zitten wij nog met de ergernis en de stank. Maar ik heb wel iets meer begrip gekregen voor die arme scooteraars die de wet aan hun laars lappen.

Dit bericht heeft 1 reactie

Reageer

Back To Top